kaseberga_01Flygbild

Natur/kulturrum, Kåseberga

Läge: Kåseberga
Typ: Parallellt uppdrag
År: 2005-
Beställare: Riksantikvarieämbetet, Ystad kommun, Naturvårdsverket och Region Skåne

I Kåseberga planeras ett nytt Natur/kulturrum som också ska fungera som besökscenter till Ale stenar. Kåseberga består idag av tre tydliga delar med olika karaktär och historia: byn, hamnen och högplatån med skeppssättningen. Förslaget förstärker den befintliga promenaden upp till platån och låter en eftersatt plats i byn omvandlas till en ny nod. Besökscentrat placeras vid en befintlig brant till högplatån och rymmer bl.a. utställningar, auditorium och högst upp ett café med utsikt över platå, hav, by och odlingslandskap. Genom att bygga vertikalt förbinds platåns högre nivå med byns lägre. En ramp slingrar upp längs branten, bakom och genom huset, och möjliggör entréer från flera plan.

Vinnande förslag i parallellt uppdrag 2005.

Ladda ner PDF.

kaseberga_02sitplan400del

kaseberga_03Perspektiv1